3,18 MİLYONLUK İNSANSI AKRABA: LUCY
- Darwin'in Kızı
- 2 Eyl 2018
- 3 dakikada okunur
Australopithecus (Australopitekus), yaklaşık 4 milyon yıl önceden 1 milyon yıl önceye kadar Afrika'da yaşamış insana benzer canlılara verilen cins ismidir. Australopithekler bilinen en eski hominid fosilleridir. Antropologlar, genel olarak altı Australopithecus türü tespit etmişlerdir. Bu türlerden biri olan Australopithecus afarensis, en uzun süre yaşamış ve en iyi bilinen insan türlerinden biri olmak ile birlikte, Paleoantropologlar bu türün 300’den fazla kalıntılarını ortaya çıkardılar. Bulunan fosiller zamanımızdan önce 3,85 ile 2,95 milyon yıl tarihleri arasındaydı. Bu türün en bilindik keşfi ise insansı akrabamız olan Lucy.

Lucy'nin canlandırması.
1974 Yılının kasım ayında, paleoantropolog Donald Johanson ve araştırma takımı 3.18 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen bir insan atasının fosilini Etiyopya’da keşfettiler. Bu kadar eski fosiller genellikle eksik ve müthiş bir şekilde hasar görür iken Lucy’nin iskeletinin %40’lık bölümü iyi durumdaydı. Bu durum ise Lucy’nin çok önemli bir keşif olduğunu ortaya koyuyordu.
LUCY’NİN İSMİ THE BEATLES’DAN
Paleoantropolog Donald Johanson o günün sonunda ekibi ile birlikte kamp alanına geri döndü. The Beatles kaseti o sırada teyp de dönerken kamp alanına yayılan ‘Lucy in the Sky with Diamonds’ ile ekipteki araştırmacıların birisinin önerisi ile iskeletin adı ‘Lucy’ oldu ve bu isim tarihe geçti.
LUCY'NİN ARDINDAN GETİRDİĞİ TARTIŞMALAR
Bilim insanlarının kafalarındaki en büyük soru işareti de Lucy’nin hem nesli tükenmiş bir goril sınıfı olan Ape, hem insan benzeri özelliklere sahip olduğu için ağaçta mı yoksa yerde mi daha çok zaman geçirdiği sorusuydu. Üstelik ölüm nedeni ağaçtan ölümcül bir düşüş olarak gösterildiğinden tartışmalar sürekli birbirini doğuyordu.
Gelişmiş bir CT taraması (bilgisayarlı tomografi) çekilmesi uygun gören bilim insanları, 35.000 CT tarama kesiti oluşturdular ve kemik yapısının en içteki detaylarını inceleyebildiler. Analiz sonuçlarına göre, Lucy’nin kolları oldukça yapılıydı ve bu yapı şempanzeninkine benziyordu. Ayak kemiklerinin taramalarının sonuçları ise Lucy’nin aynı zamanda yürümede oldukça iyi olduğunu ve hatta neredeyse ağaçta hiç vakit geçirmediğini söylüyordu. Lucy, iki ayak üzerinde dik yürümesi ile insana benziyordu ancak bizden oldukça da kısaydı. Lucy öldüğünde erişkin birey olmasına rağmen boyu 1,1 metre uzunluğundaydı ve ağırlığı ise 29 kilogramdı. Beyin hacmi ise bir şempanze kadardı.(380- 450 cm³)
CT taramalarında çıkan bir başka sonuç ise Lucy’nin kemiklerindeki kırılmalardı. Aslında bu birçok fosil için olası bir durumdu ancak 3.2 milyon yaşındaki Lucy ağaçlı bir düzlükte bulunmasından öte yapılan araştırmalar ve ortaya atılan düşünceler ile Lucy'nin ölümünün “dikey yavaşlama olayı” olmasıydı.
Araştırmacılar özellikle, düşme hızını yavaşlatmak için kolların kullanılmasından kaynaklı ezilmiş omuz eklemini işaret ediyordu. Lucy’nin ezilmiş omuz ekleminin yanı sıra, ayak bileği, bacak kemikleri, pelvis, kaburga, omurga, kol, çene ve kafatası gibi bölgelerde de hasarları da vardı.

Lucy’nin olası düşme canlandırması.
Bu veriler bilim insanlarının tartışmalarını arttırırken bir başka şaşırtıcı bir sonuçla karşılaştılar. 2015 yılının nisan ayında Amerikan Doğa Tarihi Müzesinden doğa bilimciler Gary Sawyer ve Mike Smith, New York Üniversitesinden Scott Williams'ın yardımı ile yaptıkları bir rekonstrüksyon (yeniden inşa) çalışması sırasında omur kemiklerinden birinin bu fosile ait olmadığını fark etmişlerdi. Yapılan incelemede bu kemiğin bir babuna ait olduğu tespit edilmişti. Oxford Brookes Üniversitesi'nde antropoloji dalında ana öğretim görevlisi olan Simon Underdown ise, “İskeletlerin ortak karması, arkeolojik kayıtlarda oldukça yaygındır ve eğer birden çok cisim birbirine karışmışsa, farklı unsurları ayırmak çoğu zaman zor olabilir.
'Lucy, başka birçok farklı kemikle birlikte bulunmadı ve kazı çalışması sırasında özenle incelendi. Hatalar elbette 1000'lerce parça ile yapılabilir, ancak buradaki durum böyle değildi.” dedi ve ekledi.
“Omurgadan bir kemiğin bir parçası bir maymundan çıksa bile, Lucy'nin insanın evrim hikayesine getirdiği büyük resmi değiştirmez.”
Bu kemiğin fosile nasıl eklendiği ise halen araştırılmaktadır.
Lucy’nin iskeleti bugün halen Addis Ababa’daki Etiyopya Ulusal Müzesi’nde kendisi için özel yapılmış bir kasada saklanıyor. Görmek isterseniz konum her daim belli. :)

Kaynaklar:
*https://www.newscientist.com/
*https://tr.wikipedia.org/wiki/Lucy_(fosil)
*http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3034395/Why-baboon-bone-Lucy-s-skeleton-Scientists-make-bizarre-discovery-3-2-million-year-old-fossil-early-human.html
*https://tr.wikipedia.org/wiki/Australopithecus
*https://evrimteorisionline.com/2011/01/21/insanin-evrimi-ilk-primatlardan-modern-insana/
*http://arkeofili.com/
*https://insanevrimi.wordpress.com/hominidler/australopithecus/australopithecus-afarensis/
*https://tr.wikipedia.org/wiki/Australopithecus_afarensis
Comentários